Zeevaartstraat

Beschrijving

Van Ankerrui naar Godefriduskaai, voorheen zogenaamd (Grote) Dokstraat. Vroeger lagen hier de Kruisvliet met de Kruisbrug en de Klaverdijk met loodrecht hierop het Klaverstraatje, een steegje dat in 1934 verdween om plaats te maken voor de Belgische Fruitbeurs. Vrij brede en rechte straat, waarvan de oostzijde wordt ingenomen door een homogeen ensemble veiling- en handelsgebouwen in art deco en modernisme. Omstreeks 1935 vestigden de fruitimporteurs Léon Van Parijs en Gérard Koninckx Frères hun nieuwe handelszetel op deze goed voor het verkeer ontsloten locatie tussen het oude havengebied en de nieuwe Waaslandtunnel. Samen met de hier reeds langer gevestigde firma Fruit Brokers Company Spiers & White, richtten zij vervolgens ook de Belgische Fruitbeurs op.

De vroegere gebouwen van Fruit Brokers Company Spiers & White, later B.M. Spiers & Son, nemen nagenoeg de volledige westzijde in en dateren in hun huidige vorm uit de naoorlogse periode. Het 19de-eeuwse neoclassicistische herenhuis met aanpalend pakhuis op nr. 2-4 (hoek Godefriduskaai), dat de firma vermoedelijk in 1926 betrok, onderging in 1934 een grondige verbouwing door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck, met een volledig nieuwe gevelopstand en interieurindeling. Geteisterd door oorlogsschade werd het gebouw vervolgens wederopgebouwd naar een ontwerp van architect O. Fleischer uit 1947. Vrij klassiek van opvatting, kenmerkt de zakelijke baksteenarchitectuur zich door een latente art-deco-inslag, met typische vensteromlijstingen en smeedijzeren vlaggenmasten. Bij de renovatie tot appartementen en handelsruimte in 1999, werd de oorspronkelijk gesloten hardstenen pui doorbroken en het merendeel van de bovenvensters verlaagd. De firma Spiers breidde zich in 1958 op de aanpalende percelen nr. 8-12 uit met een ruim bedrijfscomplex, dat zich uitstrekt tot de Oudeleeuwenrui 37-45. Het industriële gebouw in naoorlogs modernisme werd ontworpen door de architecten John Van Beurden, Jan Alphonse Pots en de jonge Georges Baines.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1926#24727, 18#530, 18#22987, 18#38226, 18#49804, 86#961360 en 86#980650.