erfgoedobject

Districthuis van Deurne

bouwkundig element
ID
11304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11304

Juridische gevolgen

Beschrijving

Districtshuis naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen senior; plannen opgemaakt in 1947-48, uitvoering in 1956-64 onder leiding van Edward Van Steenbergen junior. Vrijstaand T-vormig complex met brede voorbouw, het zogenaamde representatieve gedeelte van twee bouwlagen, geflankeerd door lage galerijen met tentoonstellingsruimte en Vredescentrum; centrale 39 meter hoge toren - symboolfunctie! - onder meer als omhulling voor verluchtings- en verwarmingskokers; smalle achterbouw van vijf bouwlagen, het zogenaamde administratieve gedeelte met aansluitende garages.

Betonconstructie bekleed met witte kunststeen, inkompartij met zwarte natuursteen; licht hellende koperen schilddaken; stalen ramen. De luxueuzer aangeklede ruimten van de voorbouw, onder meer trouw- en raadzaal, gegroepeerd rond een open geplaveide binnenplaats met fontein; het administratief gedeelte met landschapsburelen.

In de geest van de tijd werden verschillende kunstenaars aangesproken om het gebouw te verfraaien onder meer met glasramen, wandtapijten, sculpturen.

  • BAKELANTS I., De glasschilderkunst in België in de negentiende en twinstigste eeuw. Deel A, Wommelgem, 1986, 78-79.
  • S.N., Kunstpatrimonium Huis van Deurne, Borsbeek, 1983.
  • S.N., La Maison Communale de Deurne, in La Maison, juli 1966, 205-211.
  • VAN DEN BERGHE V., La première basilique du Sacré-Coeur à Berchem-lez-Anvers, Turnhout, 1913, 30-32.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :

Aanvullende informatie

Marmeren gedenksteen met de Deurnese gesneuvelden 1914-1918 aan de linkerzijde van de hoofdingang, overgebracht uit het oude gemeentehuis van Deurne.
Auteurs : Van Severen, Elke
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Districthuis van Deurne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11304 (Geraadpleegd op )