Mandekensstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk Mannekensstraat, grensstraat met Lebbeke en Baasrode in het noordwesten van de gemeente, tijdens het ancien regime tevens de grens met tolkantoor met het graafschap Vlaanderen, afhankelijk van de koning van Frankrijk terwijl Buggenhout tot het hertogdom Brabant, afhankelijk van de Duitse keizer, behoorde. Tijdens deze periode was de straat een drukke verkeersader met belangrijk handelscentrum en de aanwezigheid van vier landelijke brouwerijen en herbergen, "den Meulen", "den Hert", "de Coolsche carre" en "den Keyser" met een tolhuis in de omgeving van deze laatste. Op de historische locatie van de brouwerij "den Meulen", reeds gekend in de 17de eeuw en van 1839 tot 1939 onder de naam "De Zon", tot bloei gekomen door de familie De Landtsheer, werd door dezelfde familie opnieuw een brouwerij opgericht (Mandekensstraat nummer 209) in grotendeels vernieuwde gebouwen en uitgerust met de modernste infrastructuur.

• CELS J., Streekbieren in Vlaanderen, deel 3, p. 47-51.
  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 44, 72.
  • SERVAES P., Van een tollenaar te Buggenhout in 1670 (1), in Heemkring Ter Palen, I, 2, 1976, p. 41-44.

Auteurs: Bogaert, Chris