Geografisch thema

Varentstraat

ID
11377
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11377

Beschrijving

Oude straat in het gehucht Opstal, van de Krapstraat in westelijke richting tot de grens met Lebbeke. Op de hoek met de Molenstraat stond gedurende eeuwen de banmolen van Opstal, in 1267 door de heer van Grimbergen geschonken aan de abdij van Zwijveke (Dendermonde). Eind 16de of begin 17de eeuw werd de molen door de abdij vervreemd en door de nieuwe eigenaar verplaatst verder in de Molenstraat. Op de molensite stond in 1690 nog de brouwerij "In de Meulenberg". De nieuwe houten korenwindmolen was gekend als Heimolen. Hij verdween in 1876 en werd vervangen door een mechanische maalderij, thans Rustoord "De Heymeulen".

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 30, 33.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Hoeve en brouwerij Het Lindeken

  • Is deel van
    Buggenhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Varentstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11377 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.