Boudewijnlaan

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Oostkamp. De straat vormt de meest noordwestelijk gelegen straat van de gemeente. Loopt van de Wilgenbroekstraat naar de Loppemsestraat. De straat loopt naar het kasteel "Schoonhove" (cf. nr. 85) met bijhorende hovenierswoning en koetshuis (cf. Wilgenbroekstraat nrs. 74-76).
Vermoedelijk naar aanleiding van hun huwelijk in 1960, wordt een deel van de oorspronkelijk lange Wilgenbroekstraat de "Boudewijnlaan" genoemd, naar koning Boudewijn I (1930-1993), en als pendant de straat ten zuiden van de Loppemsestraat de "Fabiolalaan", naar zijn echtgenote (°1928).
Eén van de oudere historische tracés van Oostkamp cf. afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De weg vertrekt samen met de huidige Wilgenbroekstraat en de Fabiolalaan vanaf de huidige Brugsestraat, de toenmalige Kortrijkse Kalsijde. De weg, die niet bebouwd lijkt op de hoeve "Ter Elst" (cf. nr. 27) na, loopt parallel met die toenmalige steenweg. In de 17de eeuw wordt aan de westzijde van de straat een buitenhuis gebouwd voor de familie Rotsart, dat in de 18de en 19de eeuw wordt uitgebouwd tot het kasteel "Schoonhove" (cf. nr. 85). In de loop van de 18de eeuw worden rond het buitenhuis enkele hofsteden gebouwd (cf. nrs. 57 en 75) in opdracht van de bewoners van het kasteel. Van de hoeve "Rustenburgh" (cf. nr. 72), dat in het interieur een datumvermelding van 1650 bewaart, is het tot op heden nog niet duidelijk of er een link is met het recht ertegenover gelegen kasteel. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de straat samen met de huidige Wilgenbroekstraat, Fabiolalaan, Vliegweg en Kuipenstraat, vermeld als "Chemin n° 12", omschreven als "Chemin du hameau de Steenbrugge à Lophem et Wardamme" en "Wulgebroekstraat" genoemd. Het landelijke, weidse uitzicht van de straat wijzigt amper tot in het midden van de 20ste eeuw wanneer, met name omstreeks 1962, een deel van de gronden rond de hoeve "Rustenburgh" (cf. nr. 72) worden verkaveld en bebouwd met vrijstaande woningen. Vanaf het einde van de jaren 1970 wordt de druk op de omgeving van de hoeve, en mede op de omgeving van het nabijgelegen kasteel "Schoonhove" (cf. nr. 85), zo hoog, dat de hoeve- en de kasteelsite met het park en bosgebied worden beschermd als dorpsgezicht, monument en landschap respectievelijk bij K.B. van 16/10/1979 en 13/02/1980.
Thans weg met deels uitgesproken landelijk karakter (westkant) en anderzijds de westelijke grens vormend van een recente, open residentiële woonwijk met traditionele verkavelingsstructuur met pijpenkoppen. De over het algemeen goed onderhouden landelijke bebouwing aan de westkant van de straat geeft de straat echter tot op heden een vrij pittoresk karakter.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1104: Plannen van eigendommen, eigendom van de weduwe J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.
BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jg. 12, nr. 2, 1982, p. 31.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 243.