Dolagestraat

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Oostkamp, in het gehucht Moerbrugge. Loopt van het kruispunt van de Everaert- en de Stuivenbergstraat kronkelend naar de Erkegemstraat. De straatnaam verwijst naar de niet nader te bepalen plaats "Doolaghe" te Oostkamp; volgens De Flou wordt het toponiem voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. Vóór de fusie van de gemeentes Oostkamp, Hertsberge, Waardamme en Ruddervoorde in 1977 wordt de straat de "Akkerstraat" genoemd.
Eén van de oudere historische straten van Oostkamp cf. reeds vaag afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt het eerste deel van de straat, dat in zuidwestelijke richting kronkelt, weergegeven als "Chemin n° 28" met omschrijving "Chemin du hameau de Stuivenberg au Bois dit de Celle". Het rechte stuk dat doorloopt tot aan de Erkegemstraat wordt vermeld als "Chemin n° 29", omschreven als "Chemin du celui dit Herkeghemstraet à celui dit Dixmuidschenboterweg". De landelijke weg is totaal onbebouwd, op twee kleinere verspreid gelegen volumes in het zuiden na. Het tracé wordt doorsneden door een kerkwegel. In de tweede helft van de 19de eeuw worden, met de aanleg van het park en het bos rondom het kasteel "De Cellen" (cf. Kapellestraat nr. 113), twee dreven geënt op het in zuidelijke richting lopende stuk van de Dolagestraat cf. de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880. De bebouwing blijft gelijk i.e. beperkte, verspreide woningen in het noordelijke straatstuk en aan de kruising met de Erkegemstraat.
Op heden quasi volledig onbebouwde landweg met verspreide bebouwing. De Dolagestraat grenst in het westen aan de ankerplaats "Kastelen Gruuthuyse - Cellen - Erkegem en Kampveld" cf. landschapsatlas.

AROHM, Afdeling Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1923, deel III, kolom 402.