Woning F. Peeters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning F. Peeters

• is aangeduid als beschermd monument Woning F. Peeters

Beschrijving

Op het smalle perceel op de hoek van de Ter Rivierenlaan en de De Neufstraat ontwierp de Gentse architect Gaston Eysselinck in 1932-34 een woning voor F. Peeters-Ceurvel, die toen op de Viaduct-Dam 94 woonde in Antwerpen-Noord. Het huis is in een strak modernisme getekend, kenmerkend voor de zeer vooruitstrevende stijl die we kennen van Eysselinck, gebaseerd op de principes van Le Corbusier. Hij ontving de tweede vermelding Prijs Van de Ven in 1934 voor dit ontwerp.

De uitwerking van deze smalle hoekwoning heeft gelijkenissen met de eigen woning van de architect in Gent, een realisatie uit 1930-31. Het huis bestaat uit een metalen skeletbouw met aanvullingen van gespannen metaalnet en betonbespuiting. Strakke geometrische constructie met opengehouden begane grond (overdekte tuin) en dakterras, beide elementen geïnspireerd door Le Corbusier.

Strakke lijstgevels met veelkleurige beschildering die bij een recente restauratie de witte structuurbezetting verving. Aanvankelijk met balkon aan living en over de hoek doorlopend bandraam op de derde bouwlaag.

Vrije binneninrichting met over twee bouwlagen verhoogde woonkamer op de eerste verdieping, verlicht met groot rechthoekig venster in de voor- en bandramen in de zijgevel. Op de tussenverdieping achteraan de woning, is een rustgedeelte met werkkamer geïntegreerd in de grote, open leefruimte. De achterste helft van de bovenverdieping is ingericht als rustverdieping, met twee door een tussenwand van elkaar gescheiden slaapruimtes. De voorste helft van deze bouwlaag is een dakterras, nauwelijks van de straat te zien, door de hoge, omringende terrasmuren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 8317.
  • EYCKERMAN T. s.d.: Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 128.