Majoor Woodstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Oostkamp, ten zuiden van de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer) gelegen. Smalle verbindingsstraat tussen het Gemeenteplein en het Arentsplein. De straat is geaxeerd op de voormalige, thans zwaar gerestaureerde hovenierswoning (confer Maciebergstraat nummer 2) van het kasteel "Macieberg" (confer Fabiolalaan nummer 2).
Het straatracé staat al afgebeeld op de 16de-eeuwse Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het maakt deel uit van een weg die net ten zuiden van de kerk loopt, tot aan de molen in de huidige Molenstraat. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), loopt de straat duidelijk in het verlengde van de Arentsdreef (cf. kasteel "Macieberg", Fabiolalaan nr. 2). De straat vertoont een kromming net ten zuiden van het Gemeenteplein door de enkele huizen die daar staan en op het einde van de 19de eeuw zullen worden afgebroken. In een verslag van 1805 wordt de straat de "Fonteynestraete" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de straat samen met de in het verlengde liggende Macieberg- en Olieboomstraat vermeld als "Chemin n° 13", met omschrijving "Chemin dit d'Oostcamp à celui dit Wulgebroekstraet", zogenaamd "Fonteinstraet". Na de Tweede Wereldoorlog wordt dat deel van de straat genoemd naar de Canadese legeraanvoerder Majoor Wood, die bij de bevrijding door Oostkamp trok.
Korte straat met thans aaneengesloten bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

DEXIA-ARCHIEF BRUSSEL, Postprentkaarten, Oostkamp.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1106: Plan van eigendommen, eigendom van Isabelle en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.
BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 12.
CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 24.
VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, 2005, p. 116.