Villa Roza

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Roza

Beschrijving

Villa Roza is een burgerhuis in eclectische stijl waarvoor bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van Constant Lixon.

Deze Antwerpse bouwmeester kennen we vooral van burgerhuizen die hij bouwde rond 1900; de woning die hij hier tekende en signeerde is een later werk van hem. Hij borduurt echter verder op de historiserende bouwstijlen die rond 1900 gangbaar waren, waardoor dit een voor het interbellum behoudsgezind ontwerp is. Opdrachtgever was Frans Steurs uit de Carnotstraat 110 in Antwerpen, wiens initialen in de sierankers in de geveltop zijn verwerkt.

De rijwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Natuurstenen façade die beëindigd wordt door een drielobbige geveltop met topstuk, oculus, sierankers en cartouche met de huisnaam "VILLA ROZA". Gedrukte begane grond op hardstenen plint, waarin een brede voordeur en een garagepoort, beide korfbogig en voorzien van fraai smeedwerk. Op de bel-etage domineert een driezijdige erker met korf- en rondbogige vensters in natuurstenen kozijnen. De erker is bekroond door de balustrade van het balkon van de twee rondbogige deurvensters van de bovenverdieping, versierd met een schelpmotief als sluitsteen. Het schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard; met ruitjes ingedeelde bovenlichten.

Deze grote eengezinswoning met klassieke enkelhuisplattegrond voorziet op de begane grond een garage en dienstruimtes zoals een kolen- en stookplaats, een wasplaats en wijnkelder; deze ruimtes werden in de 19de eeuw nog ondergebracht in het souterrain. Op de als bel-etage uitgewerkte eerste verdieping de klassieke indeling met enfilade van salon, eetkamer en veranda, uitgevend op de laterale gang. In de smalle achterbouw zijn op deze verdieping een bureel en keuken voorzien. Op de tweede verdieping tekende Lixon twee slaapkamers; in de achterbouw een linnen- en een badkamer. Op de mansarde zijn twee grote zolderkamers voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 1993.