Geografisch thema

Oude Veldegemsestraat

ID
11553
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11553

Beschrijving

Zijtracé van de Veldegemsestraat, een straat gelegen in het noordwesten van Ruddervoorde, ten westen van het centrum van Ruddervoorde, in het gehucht Sijslo. De straatnaam verwijst naar het oude tracé dat de historische Veldegemsestraat hier volgde.
Het oudere tracé wordt voor het eerst afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op de eind 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), leidend naar een veldgebied, een uitloper van het historische Wijnendaleveld (cf. Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de straat gedetailleerd weergegeven en vertoont een duidelijke knik. De straat wordt er vermeld als "Chemin n° 16", omschreven als "Chemin dit du cabaret den karper à Aertrycke", met als naam "Aertrycksestraet". De straat vertrekt aan het kruispunt met de Sijslostraat, waar de Atlas de aanwezigheid van de herberg "Den Wikkelaere" signaleert. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) is de benaming van de herberg "Den Wekkebaere"; het tracé van de Veldegemsestraat blijft onveranderd. Aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880 als gemeenteweg echter met ongewijzigd verloop. Het oude tracé is vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw verlegd, waardoor de knik een afzonderlijke straat is gaan vormen.
Thans korte, recent heraangelegde straat met gebetonneerd wegdek. Gevarieerde bebouwing waarvan de oudste (nr. 12) opklimt tot het begin van de 20ste eeuw. Voornamelijk vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Veldegemsestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11553 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.