Beekstraat

Beschrijving

Straat in de dorpskern van Waardamme, ten noorden van de parochiekerk Sint-Blasius (confer Kerkstraat nummer 1) gelegen. De straat vertrekt van aan de Kortrijksestraat en loopt quasi loodrecht langs het Dorpsplein. Net vóór de Rooiveldstraat maakt de straat een kleine bocht. De benaming van de straat verwijst naar de parallel gelegen Waardammebeek, afkomstig uit de Torhoutse bossen. Stroomopwaarts heet deze beek de Regen- en Velddambeek, stroomafwaarts de Rivierbeek. De Waardammebeek, die volgens De Flou voor het eerst als dusdanig wordt genoemd op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854), mondt uit in het kanaal Gent-Oostende.
Van oudsher het religieuze centrum van de voormalige gemeente Waardamme cf. locatie van de pastorie, eertijds in de vrijstaande woning nr. 4 ten noorden van de Sint-Blasiuskerk (cf. Kerkstraat nr. 1) en sinds 1961-1963 ondergebracht in nr. 1, z.g. "Huyse Emmaus" op de hoek met de Kortrijksestraat. In het begin van de jaren 1950 wordt vanaf de Rooiveldstraat een tracé getrokken tot aan de pastorietuin (huidige Dorpsplein). Eind jaren 1950 of begin jaren 1960 koopt de gemeente de pastorie aan, legt de voormalige pastorietuin aan als parkeerplaats en trekt de straat door tot aan de Kortrijksestraat. De huidige Beekstraat is dus pas tot stand gekomen op het einde van de jaren 1950-begin 1960. Op het einde van de jaren 1950 tekent de Brugse architect Luc Coppé een plan om een nieuwe begraafplaats in te planten ten westen van Veldhoekstraat nr. 1. Het plan wordt echter nooit uitgevoerd op die locatie; niettemin is de aanleg van de huidige begraafplaats wellicht eveneens van zijn hand cf. gelijkenissen tussen de ontwerptekeningen en de huidige begraafplaats. Deze laatste is in gebruik genomen in 1959 en toegankelijk via een lange toegangsdreef tussen twee pijlers, afgeboord door leibomen en een rode beukhaag. Aan het einde van de dreef hangt tegen een berghokje met sanitaire voorzieningen een calvarie; op de begraafplaats, grafstenen voor gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het eerste graf dateert van 11 april 1959.
In de jaren 1980-1990 wordt op het einde van de straat, ten westen van de Beekstraat en ten noorden van de Rooiveldstraat, het gemeentedomein "De Waarde" met sportfaciliteiten aangelegd. Sinds het einde van de jaren 1990 zijn ook de gronden ten noorden van de Beekstraat en ten zuiden van de kronkelende Waardammebeek verkaveld cf. de straat Oeverhof met o.m. een klein sociaal huisvestingsproject "INGEHULDIGD OP 18 SEPTEMBER 1998".
Heden recent heraangelegde dorpsstraat met geasfalteerd wegdek, afgezoomd door jonge beuken. Uitgezonderd de voormalige pastorie (cf. nr. 4), dateert de bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nrs. 5-11, nrs. 13-21 en nrs. 25-35, eenheidsbebouwing uit de eerste helft van de jaren 1950, gegroepeerd in drie blokken op een wisselende rooilijn. Wit beschilderde baksteenbouw uitgewerkt in een eenvoudige historiserende stijl cf. vrij steile daken met pannen doorbroken door getuite dakvensters, getoogde vensters en rondboogdeuren. Voortuintjes afgezet met lage bakstenen muurtjes.
Nr. 3, zaal "De Wara", parochiezaal in gebruik genomen in 1964. Bebouwing in de tweede helft van de straat (vanaf nr. 47) daterend uit de jaren 1960 tot 1990. Op het eind van de straat, ingang naar het gemeentedomein en de gemeentelijke begraafplaats. Het Dorpsplein met de voormalige pastorie en de achterliggende parochiekerk Sint-Blasius (cf. Kerkstraat nr. 1) met omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht bij K.B. van 01/12/2000.

ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, Archiefnr. DW002122 en Levend Archief.
GEMEENTEARCHIEF OOSTKAMP, Bouwvergunningen: Waardamme, 1950.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kolom 985-989.
STROBBE L., DENOLF J., Waardamme: een modelgemeente op het platteland, Waardamme, 1971.