Bosdreef (Waardamme)

Zie ook: Oostkamp.

Doodlopende zijdreef van de Kortrijksestraat, vertrekkende op het grondgebied van Oostkamp en eindigend op het grondgebied van Waardamme. Enkel het einde van de dreef (met de hoeve nummer 25) behoort tot de deelgemeente Waardamme. Het einde van de Bosdreef buigt af in zuidwestelijke richting en bevindt zich in het uiterste noorden van Waardamme, met ten westen het natuurgebied Doeveren (zie Sijslostraat), ten noorden het kasteeldomein "De Breidels" (zie Oostkamp, Breidels nummer 1) en ten zuiden het kasteeldomein "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 8). De straatnaam verwijst naar de bosrijke omgeving.

In de middeleeuwen is hier zoals op zoveel plaatsen in Oostkamp heidegebied (wastine) (zie Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Ontgonnen ten laatste in de 18de eeuw en bebost zie Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt kasteel "De Breidels" (zie Oostkamp) gebouwd en in het bos een bijhorend kasteelpark aangelegd. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel het kasteel zelf als het park herbouwd en heraangelegd. Sinds de jaren 1978 is het ten zuiden gelegen bos verkaveld en omgevormd tot woonpark Waaroostpark gekenmerkt door grootschalige villabouw.

De doodlopende dreef vormt vandaag de noordelijke grens van de verkaveling Waaroostpark. Het eerste deel is ingedeeld door grote percelen met residentiƫle functie (zie Oostkamp, Bosdreef). Het tweede deel, vanaf de kruising met de Braambessendreef, kent enkele verspreid gelegen hoevesites uit de 19de eeuw (nummers 6 en 23 - zie Oostkamp - en nummer 25).

• KEIRSEBILCK P., Het vroegere Oostkampse landschap - Vervolg, in De Merel, jg. 16, nummer 1, 1986, p. 25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje