Anneessensstraat

Beschrijving

De Anneessensstraat is gelegen in de stationswijk, tussen de Franklin Rooseveltplaats en de De Keyserlei. De straat werd in 1868 samen met de Appelmansstraat aangelegd en kreeg pas in 1869 een eigen naam, naar Frans Anneessens (1660-1719), deken van het Ambacht der Vier Gekroonden en betrokken bij een volksopstand in de Oostenrijkse Nederlanden.

In deze korte straat zijn overwegend eind-19de-eeuwse rijhuizen aanwezig met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Wegens de nabijheid van het Centraal Station groeide deze buurt vanaf het einde van de 19de eeuw uit tot een drukke uitgaansbuurt, met talrijke cafés, eethuizen en cinema’s. Daardoor zijn bij zowat alle huizen op de gelijkvloerse verdiepingen winkel- of cafépuien aangebracht, jammer genoeg vaak samen gaand met verbouwingen en vervlakkingen van de bovengevels. In de Anneessensstraat werden in de jaren 1930 twee bestaande panden tot bioscoop omgebouwd, Vendome en Metro. Van de eerste bioscoop is het pand nog bewaard, echter met een andere functie; Cinema Metro werd gesloopt.

Een prachtig, opvallend voorbeeld van ontspanningsarchitectuur is het Clubhuis Claridge, een pand met twee grote, luxueuze feestzalen dat in 1930 werd ontworpen door architect A. Van Coppernolle voor R. Ancarani. Het is een topvoorbeeld van art deco binnen de ontspanningsarchitectuur in Antwerpen, met een grote stijlzuiverheid in exterieur en interieur.

Aan de oostzijde van de straat zijn nog een aantal eind-19de-eeuwse burgerhuizen met neoclassicistische lijstgevels bewaard, echter allemaal met verbouwde begane grond en aangepaste bovengevels. Voorbeelden zijn de woningen op nummers 7 tot 11 en nummer 35, allemaal drie bouwlagen en drie traveeën tellend, met wisselde bouwhoogte. Op de hoek met de Statiestraat is een hoekensemble bewaard dat in 1870 werd gebouw voor rekening van Leopold De Coninck en van bij het begin een horecafunctie had op de begane grond.