Provinciale landbouw- en huishoudschool

Beschrijving

De gebouwen van Provinciaal Instituut Sint-Godelieve in het Rivierenhof werden in 1923-24 opgericht als Landbouw- en Huishoudschool voor meisjes op initiatief van de provincie Antwerpen. De oudste vleugel en de bijhorende pluimvee- en bijenpaviljoenen, zijn ontwerpen van Pol Berger.

Historiek

Tijdens het interbellum speelde de provincie een belangrijke rol in de uitbouw van het technisch en beroepsonderwijs. In 1921 nam de provincie de Landbouw- en Melkerijschool van Boechout over. De instelling werd verhuisd naar het pas verworven Rivierenhof in Deurne, waar ze een onderkomen vond in de Villa Cogels. Een oude hoeve op het domein werd ingericht als schoolboerderij. De site werd uitgebouwd tot een landbouwhuishoudschool voor meisjes, in de volksmond de boerinnekensschool genoemd.

De school was vanaf het eerste schooljaar in 1922 zo succesvol, dat architect Pol Berger opdracht kreeg een nieuw gebouw te ontwerpen.

In 1922-1924 werd het pluimveepaviljoen gebouwd naar zijn ontwerp, uitgevoerd door aannemers Gebr. Stevens uit Merksem. In dezelfde stijl ontwierp Berger een bijenpaviljoen, volgens richtlijnen van pastoor Haerens uit Wijnegem.

In 1923 werd gestart met de bouw van het nieuwe schoolgebouw. Aannemers Van Riel & Ceurvorst voerden de werken uit, op een skeletstructuur van gewapend beton van de firma Hennebique. Dit L-vormige gebouw, in 1927 pas afgewerkt, vormt het oostelijke deel van de huidige school. De fototheek van het KIK bewaart een foto van deze eerste bouwfase.

In 1925 stonden de heropbouw van de oude hoeve en de uitbreiding van de schoolgebouwen op het programma. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden deze plannen gerealiseerd.

Provinciaal architect Leon Van Santvoort tekende het ontwerp voor de nieuwe hoeve (1950-52), links van het hoofdgebouw, en van de nieuwe schoolvleugel (1957)aan de straatzijde, met een feest- en turnzaal.

De school werd in 1975 omgedoopt tot Provinciaal Technisch Instituut Rivierenhof en de modelboerderij bij de school is sindsdien kinderboerderij. Sinds 1999 is de school opgegaan in het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve.

Beschrijving

De oudste vleugels, ontworpen in art-decostijl door Pol Berger in 1923, bevinden zich aan de oostelijke zijde van het huidige schoolgebouw. Het gaat om een L-vormig gebouw van twee bouwlagen onder rode bedaking.

De hoofdingang van dit schoolgebouw was toen aan parkzijde, en is geaccentueerd door een hoger uitgewerkt tentdak dat bekroond is door een klokkentoren. De lijstgevels kregen een parement van rode baksteen gecombineerd met witte natuursteen, waarbij de traveeën gemarkeerd worden door een doorlopende omlijsting van de boven elkaar liggende vensters.

Het interieur sluit aan bij het exterieur en kreeg een sobere art-deco-aankleding. Vermeldenswaard zijn de toegangstrap, hal en traphal en de eetzaal. Lokalen en gangen zijn gedecoreerd met diepgroene tegellambriseringen in keramiek van Sphinx uit Maastricht.

Aan straatzijde werd de school in de jaren 1950 aangevuld met een nieuwe vleugel, waarin onder meer de nieuwe hoofdingang, een feestzaal en een turnzaal werden ondergebracht. Dit ontwerp van Leon Van Santvoort volgt qua opzet de stijl en de verhoudingen van de vleugels van Berger.

Het gebouw telt twee bouwlagen onder pannen dak. De gevels zijn eveneens verticaal geritmeerd, met een omlijsting van de venster per travee.

Het pluimvee- en bijenpaviljoen die zich aan parkzijde naast de school bevinden, zijn nu opgenomen in het openbaar park Rivierenhof. Beide paviljoen, ontworpen door Berger, zijn in authentieke staat bewaard. In het bijenpaviljoen huizen nog steeds bijen.

Het eclectische pluimveepaviljoen is een octogonaal gebouw onder een leien bedaking met centrale belvedère. De rode baksteenbouw heeft een basis in natuursteen. Het verzorgde houtwerk voor luifeltjes en decoratie is een element uit de cottagestijL.

Het bijenpaviljoen is in cottagestijl ontworpen. Het is een laag; L-vormig gebouwtje in pseudo-vakwerk onder rieten bedaking.

• MIGOM S. & M. LAUMEN 2009: Een lachende school in het Rivierenhof. De provinciale landbouw- en huishoudschool voor meisjes, Antwerpen.