Biartstraat

Beschrijving

Korte rechtlijnige straat tussen de Karel Oomsstraat en de Generaal Lemanstraat, die in 1875 werd geopend op gronden van de familie Somers-Biart vanwaar de naamgeving. Oorspronkelijk gelegen op het grondgebied van de gemeente Berchem, werd de straat in 1912 overgeheveld naar de stad Antwerpen. De bebouwing ging van start begin jaren 1880, met een piek vanaf 1900 tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Het straatbeeld van de zuidzijde wordt bepaald door bescheiden, neoclassicistische burgerhuizen met bepleisterde lijstgevels van twee à drie bouwlagen uit de jaren 1880 tot 1900. Gaaf bewaarde voorbeelden van het meest eenvoudige type zijn de nummers 21 en 27. Een reeks rijhuizen uit de vroege jaren 1900 onderscheiden zich door een polychroom baksteenparement en invloed van de art nouveau. Aannemer Alphonse Magnus uit Borgerhout realiseerde in 1907 de woning Donders op nummer 5 en in 1908 een burgerhuis voor eigen rekening op nummer 3.

De Kliniek Nottebohm domineert de noordzijde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#5351 en 956#5359.