erfgoedobject

Herentalse Vaart met brug

bouwkundig element
ID
11340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11340

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herentalse Vaart met brug
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Herentalse Vaart met brug
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rivierenhof
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de zuidzijde tussen Ruggeveldlaan en Sterckshoflei, rest van Herentalsevaart, laat-middeleeuwse prefiguratie van watervoorziening, opklimmend tot 1490; de als verbindingskanaal naar de Kempen bedoelde waterloop werd slechts gegraven tot het spuihuis te Wommelgem; vandaar liep het water langs de zuidgrens van het Rivierenhof, via Morckhoven onder de Stenenbrug door, en zo langs de huidige Plantin en Moretuslei en het Stadspark naar de Spaanse wallen; binnen de wallen liep het door een stenen koker naar het noorden van de stad waar het onder meer de vele brouwerijen bevoorraadde.

Van dit middeleeuws waterbouwkundig werk bleef alleen deze kleine sectie bewaard samen met het stenen bruggetje nabij de Ruggeveldlaan: de breedte van dit 19de-eeuws (derde kwart) bruggetje stemt nog overeen met de originele voorschriften van 1490.

 • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Deurne, dossier Herentalsevaart.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Rivierenhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herentalse Vaart met brug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.