Bredastraat

Beschrijving

Tussen Noorderlaan en Straatsburgdok op de wijk, het vroegere gehucht, "Dam". Aanvankelijk "route de Breda", modo Bredasteenweg (midden 19de eeuw), onder Napoleon aangelegd van aan de Spaanse vesting, door de Schijnvallei over Dambrugge (tot 1871 horend bij Merksem), richting Breda; lijnrichting grondig gewijzigd door aanleg van de Brialmontvesting. Zuidelijk deel (aanvankelijk Dambruggestraat) in 1876 toegevoegd. Kronkelende straat met neoclassicistische bepleisterde en beschilderde of gecementeerde burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, voorts magazijnen en pakhuizen, onder meer in Joossensgang aan oostzijde van de straat. Deze gang was gelegen tussen de twee Schijnarmen, aanvankelijk zogenaamd "Schijngang", in 1871 huidige benaming naar de eigenaar van de gang.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita