Congresstraat

Beschrijving

Noordelijke zijstraat van de Carnotstraat, begrensd door de Constitutiestraat. Opening circa 1850, verbreding in 1852. De naam herinnert aan het Nationaal Congres dat op 7 februari 1831 de opstelling van de grondwet beëindigde en dat op 4 juni daaraanvolgend Leopold, hertog van Saksen-Coburg, tot koning der Belgen uitriep. Bebouwing van enkelhuizen met name de nummers 28 tot 38, 44 tot 52 en 58-60 van twee bouwlagen onder zadeldak, sobere bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen; de nummers 28 tot 38 zijn veelal vernieuwd, de nummers 44 tot 50 behielden hun vlak omlijste deuren en beluikte benedenvensters, de identieke nummers 52, 58 en 60 zijn iets rijker uitgewerkt met doorlopende lekdrempels, panelen en een fries met cassetten, portretten en bloemen. De huizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tellen drie bouwlagen en hebben een meer uitgesproken neoclassicistisch uitzicht; gaaf bewaard zijn de nummers 33, 67 en 62; de overige huizen zijn aangepast. De nummers 39 tot 42-44, respectievelijk een eengezinswoning en een flatgebouw in art deco dateren uit de jaren circa 1930.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita