Cuperusstraat

Beschrijving

Gelegen aan de spoorweg Antwerpen-Brussel tussen Zurenborgstraat en Lange Leemstraat. Straat geopend op gronden van de tuinbouwkundige Theodoor Cupérus; naamgeving op 22 december 1911 naar deze eigenaar evenals naar het gelijknamige gemeenteraadslid Nicolaas Jan Cupérus.

Eenzijdige westelijke bebouwing van burgerhuizen, het merendeel opgetrokken tussen 1911 en 1913, enkele tijdens de vroege jaren 1920. De belangrijkste bouwpromotor was “Vooruitzicht” die tijdens de eerste bebouwingsfase de helft van de percelen bebouwde, op twee na naar ontwerp van huisarchitect Jules Hofman. Tot de minder goed bewaarde panden van deze reeks, een aantal met art-nouveau-sgraffito's, behoren de woningen Hesschentier op nummer 6, en Van Ackeren op nummer 12 beide uit 1911, het geheel van oorspronkelijk vier woningen Joris op nummers 15, 17 en 18 en de woning Wageneer op nummer 19 beide uit 1912, de woning Schreiber op nummer 28 uit 1911 en het winkelhuis Capponette-Bouvier op nummer 35 uit 1912. Meergezinswoningen uit het latere interbellum aan het einde van de straat, waaronder het door een zaagtandprofiel gekenmerkte, modernistische hoekgebouw met de Lange Leemstraat (nummer 41), een ontwerp van Jos. Somers uit 1936 in opdracht van Herman Agsteribbe.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#2002 (nummer 6), 1911#1741 (nummer 12), 1912#1287 (nummers 15-18), 1912#1496 (nummer 19), 1911#2179 (nummer 28), 1912#2413 (nummer 35) en 18#4704 (nummer 41).