De Coninckplein

Beschrijving

Gelegen tussen Van Schoonhoven- en Lange Beeldekensstraat in het centrum van het zogenaamde "Statiekwartier". Aangelegd aan de periferie van de Spaanse vesting werd dit pleintje op 8 augustus 1868, overeenkomstig het stratenplan van Genard "Solvijnsplein" geheten. De commissie Gerrits had in deze buurt echter liever namen van vrijheidsstrijders en stelde de naam Pieter de Coninc voor, naar de deken der wevers en aanvoerder (samen met Jan Breydel en anderen) van de zogenaamde "Brugse Metten" (1302). De naamwijziging werd aangenomen op 22 maart 1869. Driezijdig met platanen beboomd plein omgeven door verhakkelde bebouwing van burgerhuizen uit vierde kwart 19de eeuw, doorgaans van drie bouwlagen en drie traveeën, met lijstgevel in neoclassicistische stijl, rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting en begane grond met aangepaste pui. Nummer 3: markerende balkons met ijzeren leuning. Nummer 17: gekoppelde bovenvensters in entablementen; aansluitend bel-etagebalkon met gebombeerde ijzeren leuning.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita