De Moystraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Molenstraat en de Mertens en Torfsstraat, in de nabijheid van het Gerechtshof. Naamgeving op 1 oktober 1870 naar Hendrik de Moy (1534-1610), die na de brand van het Antwerpse stadhuis in 1576, de bescheiden die her en der verspreid waren, zoveel mogelijk terug bijeenbracht.

De bebouwing met burgerhuizen in neoclassicistische stijl dateert grotendeels uit de jaren 1870. Tot de doorsnee of minder gaaf bewaarde panden behoren de woning Jacques Moermans door architect Joseph Antoine Hompus uit 1872 op nummer 12 (verhoogd), de woning Mertens-Moermans uit 1869 op nummer 14 (verhoogd), de woning Benoit Voorzanger uit 1878 op nummer 15, de gekoppelde woningen Prosper Joseph Fontaine door aannemer Jos. Egide Spanoghe uit 1871 op nummers 19-21, en de woning Jean Joseph Jacquet uit 1872 op nummer 22.