Duboisstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Duboisstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen tussen Italiëlei en Lange Dijkstraat. Naamgeving in 1868 naar Karel Dubois, kolonel van de Antwerpse burgerwacht (1791-1847). Vermenging van woon- en handelsfunctie. Enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw van gemiddeld drie bouwlagen, afwisselend met bepleisterde en beschilderde, gecementeerde en gekleurde lijstgevels voornamelijk met neoclassicistisch uitzicht; horizontale belijning door middel van lijsten en doorgetrokken lekdrempels, vlakke versiering met paneel- en stucwerk. Nummer 63 met art-nouveau-getint stucwerkdecor en holle houten kroonlijst op typische consoles; nummer 64 met art-nouveau-inslag in de vormgeving van waterlijsten en hoekstenen. Nummers 53, 59, 61, 56, 58 met neo-Lodewijk XVI geïnspireerd stucwerk.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Magazijn Paolo

Duboisstraat 46, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Magazijnen Alfred en Schmidt

Duboisstraat 48, 50A, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.