Fuggerstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Fuggerstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Ellerman- en Lange Dijkstraat, in 1868 genoemd naar de bekende familie van kooplui en bankiers die in de loop van de 16de eeuw haar handelshuis te Antwerpen vestigde. Bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, enkelhuizen in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee à drie traveeën en drie verdiepingen onder zadeldaken, met imitatievoegen op begane grond, doorlopende kordons en lekdrempels, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Daarnaast gelijkaardige woningen met kleurige baksteengevels en getoogde muuropeningen, soms in eenheidsbebouwing (nummer 3-13) en enkele met art-nouveau-kenmerken, onder meer nummer 2 naar ontwerp van G. Fierens (puilijst) en nummer 16. Pare gevelwand gedomineerd door een pakhuis (nummer 24).

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Burgerhuis in art-nouveaustijl

Fuggerstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Hoekpand in art-nouveaustijl

Ellermanstraat 58, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.