Gounodstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Mechelsesteenweg en de Constantia Teichmannplaats, geopend in 1880 op gronden van de families De Graaf en Belpaire. Omwille van de nabijheid van de Harmonie, werden de nieuwe straten naar componisten genoemd. Charles Gounod (1818-1893), Frans componist, was tevens medestichter en erevoorzitter van de Antwerpse componistenvereniging.

Van de oorspronkelijke bebouwing van burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw, bleven slechts een zestal rijwoningen en drie hoekpanden bewaard. Flatgebouw "Résidence Gounod" naar een ontwerp door de architect Michel Vercammen uit 1954 op nummer 1A, met een bas-reliëf door de beeldhouwer Cyriel De Brauwer, voorstellend een liggende vrouwenfiguur met viool en harp.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#32918 (nummer 1A).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo