Houwerstraat

Beschrijving

Gelegen tussen Italiëlei en Sint-Jansplein. Hier werd in het eerste kwart van de 17de eeuw een waterreservoir, een "houwer" gegraven om water op te slaan, met het oog op de bevoorrading van de brouwerijen en particuliere woningen van de Nieuwstad, waar geen drinkwater voorhanden was. Vanaf 1635 werd het water opgevangen uit de zogenaamde Herentalse Vaart. Hierbij werd toen van aan de Blauwe Toren (huidige Oude-Vaartplaats) de zogenaamde brouwersriool aan de oostzijde van de vest ingegraven om het water naar de houwer te brengen. Van hieruit stroomde het dan door de zogenaamde stadsriool naar het Water- of Brouwershuis aan de Adriaan Brouwerstraat. Toen in 1702 de brouwersbuis door middel van een houten riool dwars door de houwer met eerstgenoemde stadsriool werd verbonden, was de rol van de houwer, althans wat de bevoorrading met zuiver water betreft, uitgespeeld.

De naam Houwerstraat werd gegeven in 1868. Bebouwing met enkelhuizen van drie traveeën en verschillend aantal bouwlagen onder zadel- of mansardedak in neoclassicistische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels met schijnvoegen, lijst- en paneelwerk, doorlopende lekdrempels onder rechthoekige en getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting, ijzeren leuningen voor vensters of balkon. Eenheidsbebouwing voor de nummers 13 tot 21 en 20-22; nummer 20 met houten winkelpui.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita