Isabellalei

Straat Isabellalei_AN

Beschrijving

Gelegen tussen Lange Leemstraat en Lamorinièrestraat. Genoemd naar aartshertogin Isabella, dochter van Filips II, die in 1596 met aartshertog Albrecht van Oostenrijk huwde. Geopend circa 1850.

Heterogene bebouwing van woon- en winkelhuizen uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, en flatgebouwen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Nabij de Belgiëlei ruime burger- en herenhuizen in neoclassicistische, eclectische of art-nouveaugetinte stijl uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, dikwijls tot vier traveeën met plastisch uitgewerkte lijstgevel verrijkt met balkon. Naar de Lamorinièrestraat toe, eenvoudige enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde of gecementeerde vlak afgewerkte lijstgevels opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. De nummers 15, 31, 37, 51, 109, 155, 34, 90, 94, 100, 112, 120 en 140 met houten winkelpui.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita