Jacob Jordaensstraat

Straat Jacob Jordaensstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Beschrijving

Tussen Charlottalei en Lange Leemstraat, geopend in 1864, korte tijd Jordaenslei genoemd, in 1869 Jordaensstraat en in 1937 Jacob Jordaensstraat naar de beroemde 17de-eeuwse schilder.

Geknikte straat met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, sterk verspringende kroonlijstlijn. Bebouwd vanaf 1864 met neoclassicistische burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vier traveeën en drie bouwlagen, vaak gemarkeerd door een centraal balkon. Tot de beter bewaarde rijwoningen te dateren in de tweede helft van de jaren 1860, de jaren 1870 en 1880, behoren de nummers 9, 20, 31 en 69, en de gekoppelde panden op nummers 39-41, 42-46, 45-47, 53-55 en 63-65.

Auteurs: Braeken, Jo; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita