erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen van 1843

bouwkundig element
ID: 1135   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1135

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen van 1843. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrechts op de straat).

Rechts van het erf, woonhuis en stal. Het woongedeelte telt vijf traveeën. Het heeft de traditionle indeling met onderkelderde opkamer naast de kamer in de hoek tussen zij- en achtergevel. De oorspronkelijke vensters schijnen die van de zij- en achtergevel te zijn: rechthoekig, beluikt en met gecementeerde latei en hardstenen lekdrempel. De vensters van de voorgevel werden aangepast eind 19de eeuw (getoogd). Rechthoekige deur in een houten omlijsting met bovenlicht met houten roedeverdeling.

De stal heeft twee deuren in een houten omlijsting en een dito zolderluik. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en vlechtingen. Gevelsteen met opschrift: H. HAE[REN?]/ C.LEMMENS [?]/ 1843.

Tegenover het woonhuis bevindt zich de dwarsschuur met stal, de voorgevel voorzien van een recenter aanbouwsel onder lessenaarsdak. Bakstenen korfboogpoort; lage korfboogpoort in de rechterhoek. Staldeuren en zolderluiken in houten omlijsting. In de zijgevel een gevelsteen, mogelijk identiek aan die van het woonhuis, doch vrijwel volledig onleesbaar.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen van 1843 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1135 (Geraadpleegd op 25-02-2020)