Kattendijkdok-Westkaai

Beschrijving

Straat gelegen aan de westzijde van het Kattendijkdok; naamgeving in 1870. Aan Kattendijkdok-Westkaai, kaaien nummers 15-16 bevinden zich drie reeksen van telkens zeven ijzeren havenafdaken onder zadeldak (golfplaten, nok loodrecht op dok), te dateren 1906-08. Open gietijzeren constructies bestaande uit Polonceauspanten met tot zuiltjes verwerkte X-balken als schoren op met klinknagelverbindingen verstevigde liggers en kolommen, aan de voet omgeven door twee kwartbolvormige gietijzeren stootblokken; de ijzeren frontons met ingesneden gestileerde bladmotieven (art-nouveau-inslag); op het snijpunt der zadeldaken, schild van de stad Antwerpen. De meest noordelijke reeks gesloten met bakstenen muren aan landzijde. Tot circa 1975-80 zouden hier werkplaatsen geweest zijn van scheepsherstellers Beliard.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita