Villa in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Villa in stijl van de nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van houtimporteur John Janssens, naar ontwerp van architecten Antoine George en Harry van de Veerdonk uit 1940. Omvat twee bouwlagen onder plat dak, oorspronkelijk met gekanteelde borstwering (ontbreekt op de bouwaanvraag, verwijderd omstreeks 1992); uitgebouwde garage links. Ingrijpende verbouwing in opdracht van Jan Verdonck naar ontwerp van Jef Van Oevelen uit 2003, waarbij de gekanteelde bakstenen tuinmuur verdween en uitbreidingen in beton werden aangebracht, onder meer een nieuw trappenhuis tegen de zijgevel.

Spel van balkvormige volumes in gele baksteen, met het oorspronkelijke trappenhuis als verticaal accent. Rondboogportaal op de hoek, geaccentueerd door donker metselwerk. Uitspringend hoofdvolume met horizontaal karakter door brede luifel boven de inkom en omlopende waterlijst boven het bandraam van de verdieping. Torenvormig trappenhuis met oplopend hoekvenster. Inspringend volume met garagepoort onder rondbogige ontlasting. Oorspronkelijke plattegrond met zitkamer aan de straatzijde, traphal links, keuken en veranda achteraan; slaapkamers op de bovenverdiepingen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802#4455 en 871#754.
  • VAN DEN WYNGAERT A. 2004: Een huis in Ekeren Centrum De Beukelaerlaan 72, in Jaarboek Heemkring Ekeren, 123-129.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon