Lange Ypermanstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Ypermanstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Pesthof- en Duinstraat, geopend in 1883 en aanvankelijk Ypermanstraat genoemd naar Jehan Yperman (Ieper circa 1280 - circa 1329), die beschouwd wordt als de vader van de Vlaamse chirurgie. Bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw, nummer 48 gedateerd "1886", nummer 38 "1895". Heterogene gevelwanden met verspringende kroonlijsten; oudere huizen in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of mansardedaken. Imitatievoegen, doorlopende lijsten, lekdrempels en decoratief stucwerk. Rechthoekige en segmentbogige muuropeningen in geriemde omlijstingen.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.