Sint-Annastrand

Beschrijving

Recreatiegebied begrensd door Schelde (ten noorden en ten oosten), Jachthaven (zuid), Thonet- en Gloriantlaan (west) met Wandeldijk (langs Schelde tussen Gloriantlaan en zwembad), Kastanjedreef (vanaf Gloriantlaan evenwijdig en loodrecht op Wandeldijk) en Jachthavenweg (vanaf Thonetlaan en rond kampeerterrein). Recreatiegebied met strand, zomerhuisjes, zwembad, speel- en zonneweide, horecabedrijven en Scheldewandeling met aansluiting op wandelbos.

Windmolen, in 1937 opgericht op dak van een ontspanningsgelegenheid. Gesloten houten standaardmolen van 1787 afkomstig van Kwaadmechelen. Bij verbouwingswerken naar ontwerp van R. Braem in 1973-75 werd de molen gerestaureerd en werden wieken, kruisbalken, schoren, afzet, balken, trap, staart en kruiwerk vernieuwd.

• HOLEMANS H. en LEMMENS P.J., Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken, 1982, p. 13.
  • STRAUVEN F., Renaat Braem. De dialectische avonturen van een Vlaams functionalist, Brussel, 1983, p. 226.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita