Miraeusstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Paleisstraat en de Solvynsstraat, geopend in 1868-1869 en aanvankelijke (Oude) Boomse Steenweg genoemd. De huidige benaming verwijst naar Aubertus Miraeus of Aubert le Mire (Brussel, 1573-Antwerpen, 1640), kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, humanist, filoloog en historiograaf. Het noordelijke deel van de straat werd circa 1900 bij de Solvynsstraat gevoegd.

Van de oorspronkelijke bebouwing met burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, resten nog de gekoppelde woningen De Bon uit 1881 op nummers 11-19, het nummer 35, en de gekoppelde woningen A. Beeldens -Van Elewijck uit 1891 op nummers 39-41. De eclectische en art-nouveau-bebouwing aan de pare zijde, kwam begin jaren 1900 tot stand. Tijdens de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914, brandden meerdere panden aan beide straatzijden uit.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#1236 (nummers 11-19) en 1891#734 (nummers 39-41).