Nachtegaalstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Nachtegaalstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Dambruggestraat en Diepe Straat. Onwettig geopend in 1861 en toen De Beysstraat genoemd naar de toenmalige grondeigenaar. De huidige naam is vermoedelijk circa 1865 in gebruik genomen. In serie gebouwde enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 37 gedateerd 1908, van drie traveeën en drie tot vier bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels, hetzij bepleisterd en beschilderd, hetzij van gekleurde baksteen met neoclassicistische stijlkenmerken; eerste reeks met schijnvoegen, lijst- en paneelwerk en stukwerkdecoratie rond de bel-etagevensters, tweede met natuurstenen banden; beide met centraal balkon, balustrades, rechthoekige of licht getoogde muuropeningen en klassieke gevelafsluiting met kroonlijst op klossen en consoles.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Architectenwoning Joseph Ditvoorts

Nachtegaalstraat 35, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Nachtegaalstraat 45-47, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.