Nassaustraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Nassaustraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Amsterdamstraat en Nassaubrug. Gelegen ter plaatse van het voormalige Nassauplein en de noordelijk aansluitende Lillopoortstraat. Naamgeving van het plein, later overgegaan op de straat, naar aanleiding van het bezoek van koning Willem I uit het Huis van Oranje en Nassau op 17 oktober 1822 voor de plechtige inhuldiging van de Nassaubrug. De eigenlijke Nassaustraat is pas ontstaan na afbraak in 1866 van de Lillopoort, uitkomend op de polders van Oosterweel en Lillo en gelegen ongeveer halverwege de huidige straat, en in 1867 van de westelijke bebouwing van de Lillopoortstraat. Westzijde van de Nassaustraat met smalle doorgang zonder huisnummers die uitgeeft op de Bataviastraat.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Neoclassicistische bebouwing Nassauplein

Sint-Laureiskaai 13, Nassaustraat 44, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.