Osystraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Osystraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Franklin Rooseveltplaats en Rotterdamstraat. Naamgeving in 1868 naar baron J.J.R. Osy, lid van het Nationaal Congres en één van de drie afgevaardigden van de stadsraad, die op 26 oktober 1830 met generaal Chassé een akkoord sloten betreffende het staken van de vijandelijkheden tussen België en Nederland. Rijhuizen uit derde en vierde kwart 19de eeuw van drie, soms vier traveeën en drie bouwlagen met neoclassicistische stijlkenmerken: schijnvoegen, kordons, lijstwerk, gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen; enkele woningen met balkon. Vooral de onpare zijde bleef gaaf bewaard. Nummer 15 met krullige voluten onder bel-etage-balkon en kroonlijst en ijzeren leuningen van circa 1870. Nummer 35 met toegevoegde gebogen erker met stucwerk en dito balkon met ijzeren leuning in art deco van circa 1935. Nummer 75 met erker, stucwerkfestoenen en -medaillons in neo-Lodewijk XVI, mogelijk later toegevoegd. Nummer 54 met geblokt parement van natuursteen op de begane grond en deurvenster op de bel-etage in entablement met segmentbogig fronton. Pare zijde tussen Franklin Rooseveltplaats en Pijlstraat ingenomen door gebouwen van het Koninklijk Athenenum.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Architectenwoning Jean-Laurent Hasse

Osystraat 58, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Art deco flatgebouwen

Osystraat 24-26, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.