Geografisch thema

Osystraat

ID
11827
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11827

Beschrijving

Tussen Franklin Rooseveltplaats en Rotterdamstraat. Naamgeving in 1868 naar baron J.J.R. Osy, lid van het Nationaal Congres en één van de drie afgevaardigden van de stadsraad, die op 26 oktober 1830 met generaal Chassé een akkoord sloten betreffende het staken van de vijandelijkheden tussen België en Nederland. Rijhuizen uit derde en vierde kwart 19de eeuw van drie, soms vier traveeën en drie bouwlagen met neoclassicistische stijlkenmerken: schijnvoegen, kordons, lijstwerk, gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen; enkele woningen met balkon. Vooral de onpare zijde bleef gaaf bewaard. Nummer 15 met krullige voluten onder bel-etage-balkon en kroonlijst en ijzeren leuningen van circa 1870. Nummer 35 met toegevoegde gebogen erker met stucwerk en dito balkon met ijzeren leuning in art deco van circa 1935. Nummer 75 met erker, stucwerkfestoenen en -medaillons in neo-Lodewijk XVI, mogelijk later toegevoegd. Nummer 54 met geblokt parement van natuursteen op de begane grond en deurvenster op de bel-etage in entablement met segmentbogig fronton. Pare zijde tussen Franklin Rooseveltplaats en Pijlstraat ingenomen door gebouwen van het Koninklijk Athenenum.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Appartementsgebouw in art-decostijl

  • Omvat
    Architectenwoning Antoine Jean François Cuypers

  • Omvat
    Architectenwoning Jean-Laurent Hasse

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Is deel van
    Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Osystraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11827 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.