Pastorijstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Pastorijstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Kerk- en Lange Van Bloerstraat; in 1888 smaen met Lovelingstraat geopend bij de bouw van de Sint-Willibrorduskerk. Naamgeving in verband met pastorie van de nieuwe parochie. Straatbeeld gedomineerd door Sint-Willibrorduskerk ten westen. Vrij homogene bebouwing met neoclassicistische enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, (vele bouwaanvragen in periode 1890-99). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels verrijkt met stucwerk, enkele centrale balkons en overwegend rechthoekige muuropeningen. Enkele recentere panden. Gebogen oostelijke gevelwand met neotraditionele pastorie (nummer 37).

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 37, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.