Voormalige werkhuizen Ed. Brandt & C°, een constructieatelier voor steekwagentjes, magazijnwagentjes en wielen en toeleveringsbedrijf voor de scheepsvaart. Het briefhoofd van de firma vermeld kuiperij, ijzer- en messinggieterij, handmatig en mechanisch lassen, met als specialiteit luchthappers voor de scheepsbouw en 'tire-sacs'. Het project voorzag in wederopbouw van de voorbouw van het bedrijfscomplex vanwege een nieuwe rooilijn, met een volledig nieuwe voorgevel en een bijkomende verdieping. Ontwerp in nieuwe zakelijkheid door architect J. Noë uit 1939. Oorspronkelijk magazijnen, kantoren en conciërgewoning; heringericht als wijk- en dienstencentrum in opdracht van OCMW in 1991.
Tweekleurige baksteenbouw, heden overschilderd, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Uitspringende en op de hoeken afgeronde bovenbouw. Strak ritme van identieke rechthoekige ramen op doorlopende hardstenen dorpels. Verder gebruik van hardsteen voor plint en aansluitend omlijstingen van inkomdeur en poort en dekstenen van uitspringende muurvlakken. Tussen deur en poort twee gekoppelde oculi, die evenals de poort voorzien zijn van geometrisch decoratief traliewerk. De horizontale dynamiek van het platte, brede bouwvolume wordt versterkt door de integraal breed uitkragende bovenbouw met afgeronde hoeken en de platte gevelsteen met verdiepte lintvoeg, kenmerkend voor de jaren 1930.
Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Borne S. & Cappuyns T. 2012: Werkhuizen Ed. Brandt & Co [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142535 (geraadpleegd op ).
Voormalige werkhuizen Ed. Brandt en Co (naar verluidt voor scheepsherstellingen). Monumentaal pand aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, met aanvraag voor veranderingswerken (totaal vervangen van voorgevel, deels vervangen van achtergevel) naar ontwerp van J. Noë van 1939. Herinrichting als Wijk- en Dienstencentrum van het O.C.M.W. aan de gang (april 1991). Typische tweekleurige baksteenbouw, heden lichtgeel geschilderd, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak; uitspringende en links afgeronde tweede bouwlaag. Gedeeltelijke verwerking van natuursteen voor dorpels en omlijstingen. In registers opgenomen rechthoekige vensters en enkele patrijspoorten.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Werkhuizen Ed. Brandt & Co [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11362 (geraadpleegd op ).