Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaande woning in nieuwe zakelijkheid, volgens bouwaanvraag uit 1938 in opdracht van Lecomte. Het ontwerp is vrijwel met zekerheid toe te schrijven aan architect Gérard Saenen: op enkele details na identiek aan de woning Leemans in de Maria-Theresialei uit 1935. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder laag schilddak met breed uitkragende daklijst. Typisch kubusvormig volume met rechthoekige gevelopeningen waaronder hoekvensters; verzorgd metselwerk in ketting- en tegelverband. Centrale inkom met bordes geflankeerd door erkerachtige uitbouwsels (rechts hal met bovenlicht, links geopende leefruimte), samen onder doorlopende luifel. Horizontaliserende werking door plaatsing en vorm van gevelopeningen, gevelbrede luifel en de over voor- en zijgevels doorlopende, breed uitkragende daklijst boven een bepleisterde band. Rechter zijgevel met diagonaal geplaatste oculi (traphal) en later aangebouwde garage van een bouwlaag. Voortuin afgesloten door een bakstenen tuinmuur met typische inkepingen bedoeld voor (verdwenen) ijzerwerk, zoals in het sterk verwante Maria Theresialei 23.

Volgens bouwplannen functionele plattegrond: salon en eetkamer in de linkerhelft, traphal en keuken in de rechterhelft, terras aan de achtergevel; twee slaapkamers, naaikamer en badkamer op de verdieping. De aanleunende garage maakt deel uit van het oorspronkelijke bouwprogramma

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 4205.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon