erfgoedobject

Smyrnaplaats

bouwkundig geheel
ID: 113644   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/113644

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smyrnaplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Steegbeluik met T-vormige plattegrond dat uitmondt in de Van Beethovenstraat, en in 1877 werd geopend door L. Benedictus. De straatnaam verwijst naar de Turkse havenstad Smyrna, het huidige Izmir. De eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl bestaat uit zeventien gekoppelde rijwoningen aan de Smyrnaplaats zelf, en twee voornamere hoekhuizen telkens met een aanpalend burgerhuis aan de Van Beethovenstraat. Van deze laatste woningen zijn het hoekhuis Van Beethovenstraat 7 en het burgerhuis Van Beethovenstraat 9 verbouwd. Een bouwdossier werd niet teruggevonden: opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Smyrnaplaats 1-17: volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). De nummers 6 tot 8 en 10 tot 12 wijken met een kwarthol profiel terug, om de zuidelijke hoeken van de Smyrnaplaats ten volle te kunnen benutten. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels, met registers van rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels, geprofileerde omlijstingen op doorgetrokken imposten, en gekoppelde deuren met steektrap. Bewaarde gietijzeren voetschrapers.

Smyrnaplaats 18: hoekhuis met de Van Beethovenstraat van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een later mansardedak. Zelfde gevelopstand, met schijnvoegen op de begane grond en de afgeschuinde hoektravee, die verder wordt geaccentueerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen.

Van Beethovenstraat 5: burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Zelfde gevelopstand met schijnvoegen op de begane grond, en een balkon met consoles en ijzeren borstwering in de middentravee van de eerste verdieping.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Smyrnaplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/113644 (Geraadpleegd op 07-08-2020)