Smyrnaplaats ()

Steegbeluik met T-vormige plattegrond dat uitmondt in de Van Beethovenstraat, en in 1877 werd geopend door L. Benedictus. De straatnaam verwijst naar de Turkse havenstad Smyrna, het huidige Izmir. De eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl bestaat uit zeventien gekoppelde rijwoningen aan de Smyrnaplaats zelf, en twee voornamere hoekhuizen telkens met een aanpalend burgerhuis aan de Van Beethovenstraat. Van deze laatste woningen zijn het hoekhuis Van Beethovenstraat 7 en het burgerhuis Van Beethovenstraat 9 verbouwd. Een bouwdossier werd niet teruggevonden: opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Smyrnaplaats 1-17: volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). De nummers 6 tot 8 en 10 tot 12 wijken met een kwarthol profiel terug, om de zuidelijke hoeken van de Smyrnaplaats ten volle te kunnen benutten. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels, met registers van rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels, geprofileerde omlijstingen op doorgetrokken imposten, en gekoppelde deuren met steektrap. Bewaarde gietijzeren voetschrapers.

Smyrnaplaats 18: hoekhuis met de Van Beethovenstraat van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een later mansardedak. Zelfde gevelopstand, met schijnvoegen op de begane grond en de afgeschuinde hoektravee, die verder wordt geaccentueerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen.

Van Beethovenstraat 5: burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Zelfde gevelopstand met schijnvoegen op de begane grond, en een balkon met consoles en ijzeren borstwering in de middentravee van de eerste verdieping.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smyrnaplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190841 (geraadpleegd op ).


Smyrnaplaats ()

Aan Van Beethovenstraat. Geopend in 1877, genoemd naar Aziatische havenstad. T-vormige plaats met eenheidsbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Seriewoningen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met straat) gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels, oorspronkelijk met geprofileerde lijsten; rechthoekige half omlijste muuropeningen op afzonderlijke lekdrempels, de deuren met steektrap.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smyrnaplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113644 (geraadpleegd op ).