Statiestraat (Antwerpen)

Beschrijving

De Statiestraat is gelegen in het hart van de drukke stationsbuurt, tussen de Anneessensstraat en het Koningin Astridplein. De straat werd genoemd naar het nabijgelegen centraal station en werd in twee fases aangelegd: het deel tussen de Anneessens- en de Breydelstraat in 1869 en de verlenging tot aan het Astridplein tien jaar later in 1879. In het midden van de straat, op de kruising met de Breydelstraat, vormt de bebouwing een rond pleintje.

De straat wordt volledig ingenomen door horeca- en handelszaken, een functie die door het nabijgelegen station van bij het begin aanwezig is, maar die ook zorgde voor talrijke, vaak onoordeelkundige verbouwingen van de eind-19de-eeuwse panden. Een uitzondering hierop is het pand op nummer 18, dat door de verbouwingen in het interbellum, alleen maar aan karakter won.

De eind-19de-eeuwse bebouwing bestond bijna uitsluitend uit panden met een neoclassicistische, bepleisterde lijstgevel. Slechts weinig daarvan zijn gaaf bewaard. De neoclassicistische woning op nummer 7 werd rond 1873 gebouwd als woning voor H. De Beukelaar, wonende in de Appelmansstraat 18 naar ontwerp van architect J. Schaeps. Door een verbouwing van dit eenvoudige burgerhuis, werd een winkel op de begane grond ingericht. Op nummer 12 dezelfde situatie van een woning die later als horecapand werd omgebouwd; het burgerhuis werd rond 1872 gebouwd voor P.J. Possemiers naar ontwerp van bouwmeester Jos Bellens, die in de buurt woonde. Nummer 39 werd als opbrengsteigendom gebouwd rond 1881 voor rekening van architect Jules De Somme, die nog een aantal andere woningen in de rij bouwde; bemerk de mooie sluitstenen van de vensters. Nummers 28, 30, 38-40 zijn allemaal neoclassicistische burgerhuizen met een verbouwde begane grond en een bovengevel waarvan de gestandaardiseerde indeling en afwerking vrij goed is bewaard. Nummer 50 maakte oorspronkelijk deel uit van een groot neoclassicistisch hoekcomplex uitkomend op het Koningin Astridplein, gerealiseerd rond 1880 voor rekening van Hurbain naar ontwerp van architect A. Vos. Het hoekpand is nieuw; de belendende panden, Statiestraat 50 en Koningin Astridplein 32-33, zijn aangepast, maar geven nog een beeld van het ensemble dat de tegenhanger was van de neoclassicistische hoekoplossing op de andere hoek van de straat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1873 # 708 (7), 1873 # 708 (12), 1881 # 137 (39), 1880 # 273 (50).