Valkenburgstraat

Beschrijving

Straat met geknikt tracé tussen de Harmoniestraat en de Schulstraat, in 1864 samen met laatstgenoemde straat geopend op de gronden Schul. Aanvankelijk (Van) Beethovenstraat, in 1869 genoemd naar het hier gelegen hof van plaisantie Valkenburg (16de eeuw) waarvan de oude gebouwen verdwenen in de tweede helft van de 19de eeuw.

Van de oorspronkelijke bebouwing uit de 1870 en 1880, bescheiden burgerhuizen in neoclassicistische stijl, zijn slechts een beperkt aantal panden gaaf bewaard, waaronder de gekoppelde rijwoningen op nummers 34-36 en 47-49. Koetshuis en tuinmuur van het hotel Ingenohl aan de pare zijde.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo