Van Wesenbekestraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Van Wesenbekestraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Gemeentestraat en De Coninckplein, samen met Van Schoonhovenstraat geopend circa 1875 op de vrijgekomen gronden van de zogenaamde Hollandse spoorweg en Rijnspoorweg. Naamgeving in 1876 naar Pieter en Jan Van Wesenbeke, 16de-eeuwse stadssecretarissen; rechte straat met bebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Veelal neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels met ritmerende lijsten en kordons, enkele centrale balkons en erkers. Rechthoekige muuropeningen. Opvallende aanwezigheid van winkels en restaurants met Chinese specialiteiten.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Wesenbekestraat 76, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.