Violetstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Violetstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Pothoek- en Korte Beeldekensstraat, naamgeving in 1864 staat in verband met de voormalige wijk van tuiniers en bloemisten op Stuivenberg. Rechte straat met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Sobere neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee of drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting. Nummer 57 met centraal balkon, nummer 27 met driedelige houten winkelpui. Voorts kleurige bakstenen gevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 37 met mozaïekpanelen, op begane grond houten pui met inspringende ingangstravee. Brede poorten wijzend op achterliggende magazijnen en bedrijfjes.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Kindertuin 20

Violetstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.