Wolfstraat

Beschrijving

De Wolfstraat is een korte, rechte straat in het Antwerpse gedeelte van Zurenborg. De straat verbindt de Plantin en Moretuslei met de Door Verstraeteplaats, waar ze deel uitmaakt van een uitwaaierende bundel van zes straten. Evenals veel andere straten op Zurenborg werd ze bij haar aanleg in 1883 genoemd naar een teken uit de dierenriem.

De bebouwing in de Wolfstraat is gaaf bewaard, met woningen uit het laatste decennium van de 19de eeuw, met neoclassicistische of neo-Vlaamserenaissance-gevels.

De homogeniteit en hoge kwaliteit van de bebouwing is te danken aan grootschalige reeksbebouwing. De oneven zijde van de Wolfstraat vormt één monumentaal ensemble dat het hoekhuis Wolfstraat/Nottebohmstraat, veertien rijwoningen in de Wolfstraat en één woning in de Nottebohmstraat omvat. Het werd in 1891 ontworpen door Ernest Dieltiëns in opdracht van mevrouw Douairière André Nottebohm.

Aan de even zijde van de straat wordt een gelijkaardig effect gecreëerd door een aantal kleine reeksen van drie woningen, waarin opnieuw de twee stijlen worden gecombineerd. Dit soort kleine ensembles, hier getekend door Eugène Geefs en Bilmeyer-Van Riel, vormen het handelsmerk van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Antwerpse deel van Zurenborg. Deze maatschappij was de motor achter de ontwikkeling van de wijk.