Zurenborgstraat

Beschrijving

Rechtlijnige straat tussen de Mercatorstraat en de Lange Leemstraat, oorspronkelijk het zuidelijk deel van de Rolwagenstraat, dat omstreeks 1865 werd geïsoleerd door de spoorweg. Vervolgens Zurenborgstraat genoemd naar de voormalige Heerlijkheid van "Suerenborch".

Tussen 1879 en 1895 bebouwd met burgerhuizen in neoclassicistische stijl van twee tot drie bouwlagen, enkele met centraal balkon. Tot de beter bewaarde representatieve panden behoren het nummer 10, het symmetrisch geheel van drie woningen A. Belleroche en Pierre door Guillaume Van Oenen uit 1890 op nummers 12-18, de woning P. Esman door Ferdinand Truyman uit 1884 op nummer 40 en de woning Ch. Van de Wouwer door Charles De Roeck uit 1886 op nummer 72.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#748-749 (nummers 12-18), 1884#599 (nummer 40) en 1886#33 (nummer 72).