Teksten van Woonhuis Sint-Joris

Woonhuis Sint-Joris ()

Woonhuis "Sint-Joris". Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met twee rechthoekige dakvensters onder afgewolfde daken. Het pand wordt reeds vermeld in een akte van 1539. Buitenmuren en scheimuren ter hoogte van gelijkvloers gaan mogelijk terug tot de 17de eeuw. De oorspronkelijke 19de-eeuwse neoclassicistische lijstgevel werd volgens oude foto's tussen 1900 en 1907 verbouwd tot de huidige gecementeerde gevel met centraal deurrisaliet onder neobarokke in- en uitgezwenkte top met Sint-Jorisbeeldje in rondboognis (mogelijk een historiserende verwijzing naar de gevel zoals die als onderdeel van een gedeeltelijk zicht op de Markt afgebeeld staat op een 17de-eeuws Kermisvaantje). Beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels; grote rechthoekige deur in deels aangepaste arduinen omlijsting met neuten en waterlijst op gegroefde klossen. Veranda en ramen onder dak toegevoegd aan achtergevel in 1927, met verbouwingen in 1961. Centrale kelder aan straatzijde, alsook marmeren schouwen en schrijnwerk (van binnendeuren en dakkapel) zijn mogelijk nog 19de-eeuws.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 1544 (1927), 803 # 275 (1961).
  • Kadaster Antwerpen, Antwerpen, Afdeling 35, 209, 4; schets 1868/71, 1927/91, 1961/66.
  • KANORA H. 1987: Historische schets van de aloude huizing 'Den Hert' te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 214.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon

Sint-Joris ()

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met twee rechthoekige dakvensters onder afgewolfde daken. Oorspronkelijk neoclassicistische lijstgevel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, volgens oude foto's tussen 1900 en 1907 verbouwd tot gecementeerd bakstenen gebouw met centraal deurrisaliet onder neobarokke in- en uitgezwenkte top met Sint-Jorisbeeldje in rondboognis. Beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels; grote rechthoekige deur in deels aangepaste arduinen omlijsting met neuten en waterlijst op gegroefde klossen.

Auteurs:  Kennes, Hilde