Gerechtstraat

Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Gerechtstraat

Beschrijving

Korte straat van de Sint-Pietersberg naar de Voochtstraat en Bleekstraat. Eertijds Sint-Pietersplaats.

Op de linkerzijde bevond zich de voormalige Sint-Pieter-en-Pauluskerk met aansluitend kerkhof, verdwenen in de 18de eeuw. Volgens een aquarel van J.B. De Noter was deze parochiekerk een gotische pseudo-basiliek met westtoren; een overdekte brug verbond het koor met het paleis. Op de plaats van het kerkhof werd in de 19de eeuw veemarkt gehouden. Ten zuiden van de oude Sint-Pieter-en-Pauluskerk bevond zich een Godshuis aan dezelfde heiligen toegewijd, waarvan heden nog enkele overblijfselen.

• STADSARCHIEF MECHELEN, De Noter J.B., numer 110.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie