Hendrik Consciencestraat

Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Hendrik Consciencestraat

Beschrijving

Ligt op de rechtlijnige verbindingsas van de middeleeuwse stad met het station, aangelegd in 1836-37.

Eertijds homogene straat met middelgrote burger- en herenhuizen van drie tot vier bouwlagen, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw; lijstgevels met diverse bekledingen. De toenemende handelsfunctie, voornamelijk meubelzaken, heeft het straatbeeld wel gewijzigd: verbouwde benedenverdiepingen en nieuwe bouw waaronder enkele brede gebouwen met blinde gevel, glazen wand of wand met gekleurde panelen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie